Evcil Dostlarımızı Kısırlaştırmanın Faydaları
Öncelikle unutulmamalıdır ki ; Hayvanlar anne-baba olmak için değil, tamamen seksüel amaçlı çiftleşirler. Doğum yapan kedi veya köpek, yavruları yetişkin olduğunda onlarla çiftleşebilmektedir. Evcil hayvanların eşleşme güdüleri duygulara ve hislere değil tamamen içgüdülere dayanmaktadır. İçgüdüleri onlara, türlerinin devamını sağlamak için üremeleri/çoğalmaları gerektiğini söyler. Kısırlaştırmanın faydaları şöyle sıralanabilir;
· Kedi veya köpeğinizde çiftleşme isteğine bağlı problemler ( evden kaçma, yüksekten atlama veya düşme, aşısız hayvanlardan hastalık bulaşması, vb.) önlenecektir.
· Dişi kedi-köpeklerde meme tümörü, rahim iltihabı riskleri ortadan kalkacak veya azaltılacaktır. (Özellikle ergenliğe hiç girmeden kısırlaştırmak gerekiyor ) Bu hastalıklar hayvanlar için ölümcüldür. Çok hızlı ilerler ve teşhis edilseler dahi çoğunlukla geç kalınmış olur. Kızgınlık dönemini baskılayan hormon tedavileri de bu riskleri arttırmaktadır.
· Özellikle erkek köpeklerde testis kanseri riski ortadan kaldırılıp, prostata ilişkin hastalıkların da riski büyük ölçüde azalır.
· Erkek kedilerde görülen işaretleme (kötü kokulu idrarı evin isteği bölgelerine yapması) engellenecektir.
· Kızgınlık belirtileri (Sürekli miyavlama, az uyuma, huzursuzluk, agresiflik) göstermeyecek, dolayısıyla erkekleri uyarmayacak, evinizde kanamaya bağlı kirlilik yaratmayacaktır. Bu belirtilerin dostunuzu da strese soktuğunu unutmayın.
Doğru/Yanlış Bilinenler
· “ Bir kez doğum yaptıktan sonra kısırlaştırılmaları daha sağlıklıdır” Kesinlikle yanlış.. Kızgınlığa hiç girmeden kısırlaştırmak tümör riskini %90’a kadar azaltır. Bünye ne kadar uzun süreyle östrojen, testosteron v.b hormonlarla tanışırsa kansere yakalanma riski artar. Doğumun anne hayatını da riske atabileceği unutulmamalıdır.
· “ Kilo alırlar” Kısmen doğru. Kısırlaşan dostunuz kızgınlık dönemindeki huzursuzluk, az yeme ve hiperaktivite artık göstermez. Sakin bir mizaha bürünür. Aktivite azalır. Mama miktarını düzenlemez ve aktiviteyi arttırmazsanız her canlı gibi onlar da kilo alırlar. Yaşla beraber kilo alma yatkınlığı da artar.
· “Kedim/köpeğim çok özel olduğu için aynen onun gibi bir kedi/köpek istiyorum” Yanlış. Yavruların, anne ve babalarının kopyası olma olasılığı pek yoktur. Bu evrede atalarına benzeme olasılığı vardır.
· “Köpeğimin koruma yapmasını istiyorum, kısırlaştırılırsa yapmayacağını düşünüyorum” Yanlış. Aile ve evi koruma köpeklerde doğal bir içgüdüdür. Köpeklerin kişilik özellikleri seks hormonlarından ziyade genetik ve çevresel etkiler ile şekillenir.
· Bazı erkek kedi/köpek sahipleri evcil hayvanlarını çiftleşme dönemlerinde serbest bırakmaktadır. Çiftleşip geri gelen dostunuzun başka bir kedi/köpeği gebe bırakmasının size bir zararı olmayabilir ancak sokakta doğacak 6-8 yavrunun ne şartlarda yaşayacağı veya öleceğini düşünmelisiniz. Ayrıca bu dönemlerde dostunuzun kavga edeceğini, bulaşıcı hastalık kapacağını hatta ölebileceğini lütfen unutmayın (FIV hastalığı en çok ısırık yaralarıyla bulaştığı bilinmektedir. Mantar, uyuz, kan parazitleri sadece bu hastalıklardan birkaçıdır. Ve bazıları size de bulaşabilir. ) Trafik kazası geçiren hayvanların %85’i kısırlaştırılmamış hayvanlardır.
Kısırlaştırmadan Kızgınlık Engellenebilir mi?
Sadece hormon kullanılarak kızgınlık baskılanır. Verilen hormonun canlı bünyesinde yaratacağı zarar çok ciddidir, onun yerine kısırlaştırma ameliyatı daha sağlıklı ve doğru anestezi yöntemleriyle korkulmayacak bir tercihtir.
Comments