top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıVetHelp Veteriner Kliniği

Tekirdağ Veteriner | Kedi ve Köpeklerde Aşı Nasıl Olur?


Enfeksiyöz hastalıkların önlenebilmesindeki en güvenilir yollardan biri aşılamadır. Evcil dostlarımız için günümüzde aşılama en yaygın prosedürlerdendir. Aşıların uygulanma şekillerinde ve aşı programlarında zamanla değişiklikler olmuştur. Kullanılan aşıların kazandırdığı bağışıklık süresi, aşılara ilişkin bilimsel etkinlik ve güvenilirlik bildirimleri, enfeksiyonların coğrafi durumu, her bir hayvanın bireysel gereksinimleri dikkate alınarak aşı programları belirlenmiştir.



Mutlaka yapılması gereken aşılar

Mevcut bilimsel ortak görüş, global yayılımı olan ciddi, hayati tehlike oluşturan hastalıklardan korumak için bu aşıların tüm hayvanlara uygulanması gerektiği yönündedir. Bu aşılar kediler içi; kedi karma aşısı ve kuduz aşısıyken köpekler için; köpek karma aşısı ve kuduz aşısıdır.


Yaşanılan ya da seyahat edilen bölgeye göre uygulanan aşılar

Bölgeler temelinde değişebilir. Bazı aşıların bölgesel farklılıklar, enfeksiyöz hastalıkların prevalansı ve serbest gezen köpek ve kedi popülasyonu dikkate alınarak, bazı ülke ya da bölgelerde değişiklik gösterebilir. Bu aşılar kediler için; kedi lösemi aşısı, mantar aşısı ve tetanoz aşısıyken köpekler için; corona virüs aşısı, bronchine aşısı, lyme aşısı, mantar aşısı ve tetanoz aşısıdır.


Tekirdağ Veteriner Kliniğimizde aşılarımız genellikle 2–8 °C arasında olan, optimum bir saklama sıcaklığı vardır. Farklı tip aşılar bir arada yapılabilmekteyken aynı tip aşılar arasında en az 7 gün geçmesi gerekmektedir. Kliniğimizde hasta sahiplerinin kararları doğrultusunda aşı programları değişiklik göstermektedir.

Kliniğimize gelen her kedi ve köpek kliniğimiz hekimlerince detaylı incelemeler sonucunda sağlıklı ise aşılanmaya başlar. Bazı küçük dostlarımıza gerekli görüldüğünde aşılardan önce bağışıklık yönünden güçlenmesi için Zylexis aşısı uygulanır. Bu aşı 1. - 3. ve 5. günlerde olmak üzere 3 doz yapılmaktadır.


Tekirdağ Vethelp'te genel olarak kedilerde uyguladığımız aşı programı 8 haftalıkken 1. Karma aşı ile başlıyoruz, bu aşının tekrar dozunu 2-4 hafta sonrasında yapıyoruz. Karma aşının ilk dozundan 7 gün sonrasında 1. Lösemi aşısını yapıyoruz ve bu aşının da tekrar dozunu 2-4 hafta sonrasında yapıyoruz. Yavru 4 aylık olduktan sonra kuduz aşısını yapıyoruz.


Tekirdağ Vethelp Veteriner Kliniğinde Genel olarak köpeklerde uyguladığımız aşı programı 8 haftalıkken 1. Karma aşı ile başlıyoruz, bu aşının tekrar dozunu 3 hafta sonrasında yapıyoruz. Karma aşının ilk dozundan 7 gün sonrasında 1. Corona aşısını yapıyoruz ve bu aşının da tekrar dozunu 3 hafta sonrasında yapıyoruz. Corona aşının ilk dozundan 7 gün sonrasında 1. Bronchine aşısını yapıyoruz ve bu aşının da tekrar dozunu 3 hafta sonrasında yapıyoruz. 4 aylık yaşa geldikten sonra kuduz aşısını yapıyoruz. Karma aşı içerisindeki parvo virüse Rottweiler, Doberman, Pitt Bull, German Shepherd ve Labrador Retriever ırkları genetik olarak oldukça hassastır. Bu ırklar 6 aylık yaşta olduğu zaman karma aşı 3. dozu yapılmaktadır.

Bölgemizde bulunan Ixodes ricinus cinsi kenelerden bulaşan ve zoonoz olan Lyme hastalığı için 12 haftalık yaştan sonraki köpeklere Lyme aşısının 1. dozunu yapıyoruz ve bu aşının tekrar dozunu da 2-3 hafta sonrasında tekrarlıyoruz.

Kliniğimizde mantar aşısı ve tetenoz aşısı hastalığın olduğu durumlarda tedaviye yönelik uygulanmaktadır, periyodik aşı programımıza dahil edilmemektedir.

 


236 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page